Velg din hverdag – finn roen!

Hverdager er det flest av, heldigvis. Det er godt å ha en velkjent rutine som kommer igjen og igjen. Stå opp, gå på jobb, komme hjem, lage middag. Mange har i tillegg barn i forskjellige aldre, og med de ekstraoppgaver som følger med det ansvaret. Helga kommer som et avbrekk og man har kanskje tid til andre aktiviteter. Deretter kommer hverdagene igjen. Ukene går i syklus, årstidene kommer med hver sine gleder og utfordringer.

Hverdager fylt av stress

Nordmenn er normalt på jobb 5 dager i uka. På de velkjente, rutinepregede hverdagene. Og vi stresser. NRK skrev i 2015 om en undersøkelse hvor 71 % av de spurte nordmennene sa at de stresset på jobben. Ingen andre land i Europa hadde like høye tall.

Nordmenn jobber både to og tre skift, avhengig av hvordan man teller. Først har vi det lønna skiftet, som man utfører som arbeidstaker. Deretter har vi hjemmeskiftet som innebærer utføring av oppgaver i hjemmet tilknyttet husarbeid og oppfølging av barn: støvsuging, oppvask, matpakkesmøring osv. Vi kan i tillegg telle det tredje skiftet som innebærer planlegging av Familien AS: økonomikontroll, innkjøp, ferieplanlegging osv. Til sammen kan vi snakke om ei viss tidsklemme, for tiden strekker ikke til for alle oppgavene vi burde-skulle-ville ha gjort.

Hvilken posisjon har du?

Jeg deltok nylig på et kurs som het 1.sikkerhetsregel, holdt av Mennesket i Fokus. Der ble jeg introdusert for en modell som visualiserer min plass i møte med for eksempel hverdagen. Se for deg en personbil, med tre roller: sjåførsetet, passasjersetet og baksetet. Som sjåfør har man kontroll på ratt, gass og brems. Man bestemmer hvilken vei bilen tar for å nå målet. I passasjersetet har man god utsikt fremover, men man har liten påvirkning hvor bilen kjører. (Man kan styre musikken.) I baksetet har man mindre utsikt fremover. Man har bedre utsikt ut på siden av bilen, hvor man kan observere det man kjører forbi. Det kan og være vanskelig å følge med på samtalen som foregår i 1.seterad. La oss si at denne bilen er et verktøy som hjelper deg med å håndtere situasjoner i hverdagen, for eksempel situasjoner som kan forårsake stress. Om du sitter i baksetet vil det være vanskelig for deg å styre bilen. Om du sitter i passasjersetet har du god utsikt, og kan samle inn informasjon som grunnlag for hva du ville gjort om du hadde styrt. Sjåførsetet sitter med den virkelige makten til å ta valget. Hvor sitter du i den hverdagsbil?

Det er lov å bytte plass

I min bil er det jeg som er sjefen. Av og til kan det passe å sitte bakerst i hverdagen, og la rutinene gå sin gang. Noen ganger kan jeg være uenig i veien bilen tar, og da har jeg mulighet til å sette meg frem og ta styringen. Kanskje jeg vil sitte litt i passasjersetet før jeg tar over styringen. Hvis ikke jeg tar styringen, så er det noen andre som bestemmer for meg.

Velg din hverdag

Når du skal velge din hverdag så er det du som tar styringen i hverdagsbilen din. Dersom du er plaget med tidsklemma, en stresset arbeidsdag, en stresset hjemmesituasjon eller bekymringer, for å nevne noe, så kan det være behov for å svinge på rattet.

3 spørsmål du kan stille deg selv

Se for deg din ideelle hverdag.

Hvilken følelse eller tilstand er du i?

Bilen er et verktøy for å komme til målet. På hvilken vei skal bilen kjøre for å komme til målet? Helt konkret kan du spørre deg:

hvilke tanker og aktiviteter kan du legge inn i hverdagen din for at du skal nå målet ditt?

Hvilke endringer må du gjøre i din hverdag for å fylle på med tankene og aktivitetene  som fører deg til målet ditt?

Og slik kan du tilføre, endre og eventuelt ta vekk elementer slik at din hverdag gir deg det du trenger. Og at hverdagen minsker det du i hvert fall ikke trenger: tidsklemme og stress.

Velg din hverdag – finn roen

Stress er alt det man ikke får gjort, sagt på en enkelt måte. “Psykologisk stress oppstår når en person opplever at omgivelsenes krav og forventninger overstiger egen kapasitet.” kan vi lese hos NHI.no. Vi kan velge hvordan vi opplever omgivelsenes krav og forventninger, og dermed velge om vi blir stresset. Vi kan velge hvilke aktiviteter vi fyller dagen med, og vi kan velge hvordan vi vil forholde oss til det i ikke rekker.

Lesetips

Sjef i eget liv – Tamara om Ingvar Wilhelmsen

No Sidebar – engelskspråklig nettsted som handler om hvordan designe et enklere liv

Fagbloggen – en blogg fra Fagakademiet, blogginnlegg om stressmestring

Har du først havnet utpå og trenger en quickfix

… Så får du ta deg en tur i naturen. Ifølge forskning.no vil en tur på 20-30 minutter minske stresshormonet kortisol.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg