Utfordring: 1-minuttsregel

Søndag – en dag til ettertanke og planlegging.

Hva er jeg fornøyd med i hverdagen min?

Hva er jeg misfornøyd med, og som jeg kan gjøre noe med? 

Hvilke tiltak vil jeg gjøre neste uken for å endre på noe jeg er misfornøyd med?

I den situasjonen var jeg for en uke siden. Vi hadde hatt vårrengjøring i huset. Det luktet godt. Barna var glade med å endelig være ferdig. Vi kunne vandre gjennom kjellerstua uten å tråkke på noe. Jeg var alt i alt veldig avslappet i situasjonen. Vissheten om at veien er kort fra kontroll til kaos gnager likevel. Hva kan jeg gjøre for å holde det så ryddig som jeg ønsker det?

Jeg ville forsøke å et tiltak, og jeg utfordret meg selv:

Neste uken vil jeg

Utføre oppgaver umiddelbart dersom jeg antar at det tar 1 minutt eller mindre å gjøre det.

Legg en ting tilbake på plass.

Sett på en klesvask.

Heng opp (barnas) jakker i gangen og sett sko på plass.

Gå ut med søpla.

Ok, noen oppgaver tar kanskje litt lenger enn ett minutt, men noen ganger er det viktigst å komme i gang. En oppgave som blir utført med en gang kan gjøre at jeg sparer tid senere. (Om jeg trekker fra spart tid, så lander jeg vel på 1 minutt i netto tidsbruk? Kreativ tidsregning.)

Status – etter en uke

Jeg hadde til denne utfordringen ikke utarbeidet noen spesielle målepunkt som kunne si om jeg hadde nådd målet mitt, kun en følelse av at “denne situasjonen liker jeg, og den vil jeg beholde”. Om jeg hadde utarbeidet SMART-mål på forhånd så kunne jeg hatt potensiale for enda bedre treffsikkerhet på tiltak. Siden jeg denne gangen ønsket å prøve ut et spesielt tiltak i en kort periode, så gjorde jeg ikke andre analyser utover det.

Er følelsen intakt? Jeg har gått i kjellerstua hver kveld, danset en liten seiersdans og sagt høyt: Er det ikke heeeeerlig at det er så ryddig her? (Til noen bekreftende grynt fra resten av flokken).

Hvordan var arbeidsmengden? Når jeg tar ting med en gang jeg oppdager dem, i stedet for at det skal hope seg opp, så tar det kortere tid å rydde. Tror jeg. Jeg bruker i hvert fall kortere tid på å irritere meg over rotet, fordi det forsvinner raskere.

Vil jeg fortsette med dette? 1 uke er for kort tid til å at vanen er automatisert hos meg. Da må jeg fortsatt bruke viljestyrke for å få tatt ting med en gang, i stedet for å utsette det. Hvor kommer viljestyrken fra? Ønsket om å fortsatt ha det ryddig. Kjenner jeg meg selv rett, så vil viljestyrken holde ca 8 uker.

Veien videre

Når huset generelt er ryddig, så har jeg tid og krefter til overs til å starte ryddeprosjekt i “problemområder” som gjesterom, garderobeskap eller kjøkkenskap. Jeg ser lyst på “Rydde-våren 2019”.

Utfordring gjennomført!