Mitt veddemål med renovasjonsselskapet

I vår kommune er det vanlig at man setter fram dunken når man skal ha levering av restavfall. Restavfall hentes annahver uke og matavfall hentes de andre ukene. Papp og plast hentes en gang i måneden, på en annen dag. Til nyttår nå fikk vi en ny betalingsmodell, som gjør at vi betaler pr henting for restavfall. Matavfall og papp/plast er gratis. I tillegg har vi en grunnpris som er lik for alle abonnenter.

Det er sagt at man får samme pris som før hvis man setter fram dunker 11 ganger i året, det er altså ca en gang i måneden, minus sommerferien hvis man er borte på ferie. Dette er ca det antallet som jeg har satt fram dunken tidligere år. Jeg har ikke giddet å sette fram hvis jeg bare har 1-2 poser oppi dunken. Så er spørsmålet: kan jeg sette fram dunken enda sjeldnere?

Utklipp fra renovasjonskalenderen

Jeg tar utfordringa, og siden det er en økonomisk gevinst involvert så kaller jeg det et veddemål.

  • Setter jeg ut dunken annahver uke så taper jeg penger.
  • Setter jeg ut dunken 11 ganger i år så går jeg i 0.
  • Setter jeg ut dunken mindre enn 11 ganger i år, så sparer jeg penger.

Hvilke tiltak har jeg foreløpig satt inn for å vinne?

  • Forrige uke skrev jeg om sortering av klær. Siden jeg tidligere har kastet ødelagte tekstiler i restavfallet så har jeg et stort potensiale for mindre restavfall ved å levere dette til gjenvinning.
  • Jeg kommer ikke til å sette ut dunken hvis den ikke er full.
  • Jeg har laget sorteringsstasjon i begge etasjer. Før hadde jeg dette bare i hovedetasjen, og sortert avfall fra underetasjen måtte bæres opp når det dukka opp. Alt ble antagelig ikke sortert. Nå har jeg en pose til plast og en papirpose til papir nede, slik at jeg får sortert underveis.
  • Jeg setter meg bedre inn i hva som kan sorteres, slik at alt som kan sorteres blir sortert.

Har du forslag til flere tiltak? Er det noen ting som er vanlig å legge i restavfall, men som egentlig har et annet liv?

Hva kan jeg gjøre for å minke restavfallet, og VINNE VEDDEMÅLET mitt over SUM? Del gjerne!

Jeg teller nå januar måned, og hittil i år har jeg satt ut dunken 1 gang.

Hva gjør vi med klærne?

Rundt nyttår nå skrev flere aviser om at det var forbudt å kaste klær i restavfall. Nå skal alt sorteres, på en eller annen måte. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Ifølge BIR er det ikke ulovlig å kaste klær i restavfallet, men det er pålagt for alle kommuner å ha system som tar imot sortert tekstilavfall, og da blir det som med glass/metall og papp/plast at man sorterer det ut hjemme og leverer inn.

En annen detalj er at kommunene ikke har krav om å samle inn tekstilavfall hjemme hos folk, men kan lage returpunkt eller innlevering på gjenvinningsstasjoner. Det gjør det foreløpig litt krøbelt å få levert inn avfallet. Jeg har tatt en runde i dag på O’Store Google for å finne ut hvor jeg kan levere inn gamle, ødelagte tekstiler, og hvordan jeg skal håndtere klessamlinga vår framover.

Symbolet for klær som kan gjenbrukes

Slik ser min liste ut nå

  • Fikse – kan plagget fikses for videre liv? Vi syr igjen hull og syr i knapper som er forsvunnet.
  • Redesigne – kan plagget brukes til noe annet, ved å designe det om til noe annet? Jeg er ikke god på dette, men syns det er veldig kjekt å følge Upscale på Sandane på sosiale medier som redesigner forskjellige tekstiler.
  • Arve – klærne til eldste søster blir vasket og lagt bort til minste søster. Klærne til minste søster blir arvet videre til andre yngre barn.
  • Selge – på Facebook, Finn eller andre nettsider, eller butikker hvor man kan leie en bod for å selge unna blant annet klær og sko. Jeg har kost meg med min egen lille butikk hos Poden & Boden. Jeg har ikke tjent store penger, men da vet jeg at plaggene som som blir selger går til noen som ønsker dem, fordi de kjøper enkeltplagg som de har kunnet undersøke og prøve seg i butikken, istedet for en stor pose med diverse på Facebook.
  • Donere – UFF og Fretex har innsamlingsdunker i vårt område, og her kan vi donere bort rene, hele klær som har mer liv igjen.
  • Gjenvinne – Dette er klesplagga som ikke har videre liv slik de er, og som kommunen nå skal ta imot.
  • Kaste – Noen klær skal fortsatt i restavfall, hvis de har malingsflekker som ikke går bort. Klær som har vært borti kjemikalier skal kastes som farlig avfall.
Symbolet før ødelagte klær

Min kommune har laget avtale med et selskap som heter Filex, som går igjennom alle klær som kastes som “Ødelagte klær”. De vil sortere ut alt som kan gjenvinnes, slik at minst mulig går til forbrenning.

Etter å ha sett igjennom dette har jeg landet på følgende. Jeg har laget meg to poser hjemme som jeg har i nærheten av der jeg bretter klær. Alle klær som gies bort eller kastes til gjenvinning må være rene.

  • Rosa pose: klær som skal doneres. Full pose legger jeg bak i bilen for å levere i nærmeste innsamling.
  • Grå pose: ødelagte klær som skal leveres på gjenvinningsstasjon.

Når jeg har klær til fiksing eller arving så håndterer jeg det underveis.

Har du noen gode tips til redesign av tekstiler, eller system for å holde styr på klær til gjenvinning hjemme? Del med oss!

Tidligere har over 9 kg klær pr person blitt kastet i restavfall. Jeg vet jeg har kastet en del ødelagte klær i restavfallet. Det blir spennende å se hvordan dette tallet skal krympe i 2025.

2025 – og et tilbakeblikk

Nytt år, nye muligheter! Det kan man i grunn si om alle endringer, det gir nye muligheter, men nyttår har en spesiell plass hos mange. Nå kan man gjøre alt man ikke fikk gjort i fjor, eller ikke gjorde slik man ville eller burde. Det bidrar ofte til enten-eller-mentaliteten, hvor man enten får det til, eller ikke får det til. Jeg kjenner meg igjen i det, så de siste årene har jeg ikke hatt nyttårsforsett. Jeg har i hvert fall ikke kalt det for nyttårsforsett.

Det jeg syns er positivt med å gjøre endringer rundt nyttår er at juleferien er en veldig fin tid å reflektere på, og tenke igjennom hvilke endringer som gir effekt, og hvilke endringer jeg kan klare å gjennomføre.

Så kjenner jeg meg selv godt nok til å vite at jeg som regel ender opp med altfor mye allikevel, og må kutte ned utover våren.

Denne bloggen har siste årene vært viet rydding og minimalisme, så det er det prosjektet jeg fortsatt vil snakke om her i bloggen. Jeg ser at jeg ikke har skrevet på ca tre år, og det innlegget finner du her. Når jeg leser igjennom, så må jeg le litt. Jeg er helt enig fortsatt, i det jeg skriver, og ser det var et forsøk på å rydde litt i begrep samtidig som jeg reflekterte rundt hva rydding og minimalisme er for meg. Men har bloggen en framtid?

Selv om bloggen min ikke når ut til et stort publikum, så ønsker jeg fortsatt å ha muligheten til å dele litt fra dagboka mi. Jeg setter selv pris på å lese om disse temaene, så jeg vil gjerne la den ligge her slik at andre kan få muligheten.

Jeg blar litt lenger tilbake i bloggen, og ser at jeg har skrevet om begynnelsen. Da jeg delte opp huset i soner, og ryddet meg igjennom. Jeg nådde aldri kjøkkenet, så nå har vi bodd her i 8 år uten at kjøkkenet har hatt dyp rydding. Dvs at det meste som har kommet inn på kjøkkenet av ting har fått lov til å bli, og det er blitt litt trangt i noen skap. Kanskje spesielt skapet med kopper i, for hvem er vel ikke glad i en søt kopp.

Hva jeg husker best at startet denne reisa var da jeg mistet sykkelen min. Den ble stjålet fra gårdsplassen vår en dag i januar, antagelig i 2017. Sykkelen hadde nye vinterdekk med pigger kjøpt inn siste uka. Jeg skulle bruke sykkelen til jobb.

Tapet av sykkelen fylte meg med en tomhet, den hadde vært med meg i tykt og tynt i mange år. Den var ikke spesielt dyr. Den var ikke i spesielt fin form, men unntak av de nye dekkene. Denne følelsen endret seg etterhvert til en anerkjenning av at sykkelen var bare en ting. Den kunne lett erstattes (selv om det på akkurat dette tidspunktet ikke var sesong i sykkelbutikken, så de hadde bare en modell inne som nesten passet meg). (Jeg kjøpte den modellen som nesten passet meg). Og denne tanken tok jeg med meg videre til tingene vi eide. Det var bare ting. Blir jeg for knyttet til tingene våre, at jeg ikke klarer å gi slipp på dem? DET skulle vi bli to om!

I 2018 gikk vi igjennom en stor prosess med å minimere i huset vårt.

rotete stue
AI-generert rotete stue

Nå skriver vi 2025, og jeg kan melde om at alt er tilbake. Dette er som jojoslanking, vi har “lagt på oss” med flere ting. Problemet med det er at alle tingene har ikke fått en fast plass, fordi det er rett og slett ikke plass, og det er da rotet kryper seg innpå oss. Vi rydder og rydder, og det er aldri nok. Nå skal jeg ta fram igjen 2018, og se på oppskriften. Jeg skal ikke bruke samme oppskrift, men jeg skal lage det samme: et hjem hvor hver ting har sin plass.

Jeg vil skrive mer om oppskriften jeg bruker nå, men jeg kan dessverre ikke love jevnlig oppdatering. Følger du Livet på Toppen på facebook så melder jeg fra der når det er kommet et nytt innlegg.

Til neste gang, adjø!