Glade jul, bærekraftige jul

Rundt 170.000 tar opp lån for å få jula til å gå rundt. (Kilde: Børsen) Smak litt på den. Dit er vi kommet. Higen etter den perfekte jula, de perfekte gavene å gi vekk til venner og familie, og den perfekte julematen. Nå er det juletre til 249,- på Coop og Ribbe til 49 kr/kg på Rema, så nå kan alle ha den perfekte jula. Allikevel velger mange å ta opp lån. En av tre  bruker mer penger enn de har råd til, og en av fire bekymrer seg for om de har råd til julegaver. Gjennomsnittlig julegaveinnkjøp ligger på nesten 10.000,-.

– Man vil ikke havne i dårlig lys, så da gjør man det man tror andre gjør. Vi liker ikke å tape ansikt. Om man får en gave, rører man ved balansen i et forhold. Man har lyst til å kompensere, og siden gaver i prinsippet er hemmelige, overkompenserer mange. Dermed får noen også gjeld, mener professoren. – Anders Gustafsson, professor ved BI.

I år fikk jeg melding fra en jeg alltid har kjøpt gave til. Personen hadde ikke så bra økonomi nå før jul, og sa at det dessverre ikke kom noen gave fra den kanten. Dette må være en av de tøffeste personene jeg kjenner. Det er mange måter man kan si ifra om at man ikke har råd, eller man kan gi enkle gaver. Jeg mener man ikke trenger å unnskylde det engang. Gavemottakeren har ingen mulighet til å styre hvor mye penger du bruker på julegaver. Vi må hver ta ansvar for vår egen økonomi, og stå imot kjøpepresset. Vi kan drømme oss vekk, og ønske at vi kan gi bort en ipad til barna, en Oleana-jakke til mor og en skinnveske til far. For det gjør de på reklamen. “Den perfekte julegaven” (til 4999,-)?

Hvis noen hadde kommet til meg og informert om at de hadde tatt opp lån for å ha råd til julegaver, så hadde jeg fått en skikkelig ekkel følelse i magen. Jeg håper aldri, noen gang, at noen føler behov for å låne penger for å gi noe til meg. Det er jeg ikke verdt. Men jeg forventer ikke at noen kommer og sier det til meg, fordi dette temaet er tabu. La oss ta det frem i lyset og si: Julegaver trenger ikke koste noe. Jul skal være kos, ikke bekymring over økonomi!

Her er noen gratis, bærekraftige gaver som står på ønskelisten min:

  • Barnevakt
  • Fjelltur
  • Anbefaling av ny musikk, podcast eller bok (som jeg selv kan finne på biblioteket, eller på mobilen)
  • Hjelp til klesbretting eller vindusvask
  • Tegnet/malt bilde (hjemmelaget)
  • Sykkelreparasjon
  • Spillekveld
  • Joggeselskap

Bruk gjerne Framtiden i Våre Hender sitt grønne gavekort for flere ideer til hva man kan gi til andre.

I tillegg så er Finn fremadstormende på julegave-fronten. Man får mye mer for pengene, og brukte ting får et nytt liv.

Vil avslutte dette innlegget med å ønske en riktig god, glad, gjeldfri jul, og et godt nyttår med nye muligheter!